Gezond en lekker met minder vlees

maart 20, 2017

Minder vlees is goed voor ons. Dat zegt de Gezondheidsraad. Gelukkig is het koken met minder vlees niet moeilijk, maar het vraagt wel een aanpassing bij het bedenken van wat je gaat eten en hoe je het gaat bereiden. Vlees is een gemakkelijke smaakmaker binnen de maaltijd en zonder vlees kan je de textuur en de hartige smaak ervan missen. De meeste eiwitten halen wij uit dierlijke bronnen: Vlees, vis en zuivel. Deze belasten het milieu zwaarder dan plantaardige eiwit bronnen zoals granen en peulvruchten. Gelukkig kun je juíst soepen, zonder of met minder vlees, ontzettend lekker bereiden. Door niet alleen het vlees van het beestje maar juist ook de beenderen te gebruiken trek je wel de hartige smaak in de soep. Zo gebruik ik ook de minder courante delen van het dier om een maximale smaak te krijgen. Ondanks dat deze soepen heel vlezig zijn in smaak en textuur eet je op deze manier gemakkelijker minder vlees. In mijn keuken zijn groentes en peulvruchten  favoriet, zij komen als eerste opborrelen bij het bedenken van recepten. Peulvruchten bevatten veel eiwitten en ijzer en zijn daarmee supergoede vleesvervangers. Ze maken een fantastisch basis omdat ze heel goed de smaak overnemen van de specerijen en kruiden die ik veel gebruik en bovendien binden ze mijn soepen mooi. Probeer de smaak van peulvruchten maar eens in mijn soepen, ook al ben je er misschien niet mee groot gebracht!