24 juni, de laatste dag van het aspergeseizoen.

juni 21, 2021

24 juni, de geboortedag van Johannes De Doper, is traditioneel de laatste dag van het asperges seizoen. Maar waarom is dat zo?

Je weet nooit precies wanneer het aspergeseizoen begint, dat hangt samen met de temperatuur. Bovendien kunnen telers met ondergrondse warmtetoevoer de teelt naar voren halen. We weten wel wanneer het seizoen eindigt: 24 juni. Het is niet zo dat elke aspergeplant stipt op 24 juni beslist te stoppen met groeien of dat de asperges die nog aan de plant groeien vanaf die dag oneetbaar worden. En toch zijn aspergetelers streng: na 24 juni komt er geen enkele asperge meer uit de grond. Hoe komt dat nu?

Wel: een aspergeplant moet na de oogst nog lang genoeg doorgroeien, zodat hij genoeg kracht verzamelt om het daaropvolgende jaar ook veel asperges te leveren. Door de plant tijdig zijn gangetje te laten gaan en zijn loof te laten groeien, verhoogt de kans dat de plant de winter zal overleven en verzekert een boer zich van zijn volgende oogst.

Daarom dus! En daarom gaan we nog een laatste keer genieten van een heerlijk traditionele kom aspergesoep. En kunnen jullie met mij mee genieten. Deze donderdag 24 juni, midzomer, je laatste kans voor dit jaar. Mijntjes’ kookt een extra ketel en bezorgd bij jou aan huis.